Rustgevend en vernieuwend

Werkstukken van deelnemers


Meditatief ‘rommelen’ op papier

Structuur in je krabbeltjes
In een zendala teken en bewerk je stromingsbeelden binnen een cirkel.
Zoals je soms tijdens een telefoongesprek krabbels zit te maken en daar patroontjes van tekent met allerlei variaties, zo kun je dat ook doen met stromingsbeelden.
De variaties aan patronen binnen de cirkel is letterlijk eindeloos en met verschillende stiften en op mooi glad papier creëer je prachtige werkstukken, in zwart-wit of in kleur. Je werkt met lijnen en vlakken. De ordening is een belangrijk element in deze composities.

Je krijgt inzicht in patronen
Je leert hoe je uit kunt gaan van stromingsbeelden en hoe je patronen opbouwt door analyse van grondvormen en het inbrengen van nieuwe elementen.
Je ervaart het rustgevende van deze teken-vorm.
Je krijgt inzicht in patronen en ordening, wat weer een effect heeft op je eigen patronen en ordening in je dagelijks leven.

Iedereen kan het leren
Zendala is altijd een dankbare werkvorm, want iedereen kan er de principes van leren.Het is niet echt moeilijk en het bevordert de fijne motoriek en het focussen. Bovendien doet het iets met je patronen als je met stromingsbeelden en zendala werkt.
Stromingsbeelden vind je overal om je heen. In de natuur en in de cultuur. Het zijn de stapelingen van lijnen en vormen.

Uitbreiden en veranderen van het patroon
Bij het toepassen van de stromingsbeelden verspreid je a.h.w. de patronen over het papier.
Als je dan die patronen gaat bewerken op een manier die je mooi vindt, spreken we van tengelen of stromingsbeelden plus.
Je kunt het vergelijken met het doedelen wat je soms doet tijdens een telefoongesprek of vergadering. Krabbelen op papier en het patroon steeds meer uitbreiden of inwerken of geleidelijk veranderen.

Aan de slag
Na de powerpoint-presentatie demonstreer ik de verschillende stromingsbeelden en daarmee ga je eerst oefenen.
Vervolgens gaat iedereen buiten op zoek naar structuren in de omgeving die getransformeerd kunnen worden naar stromingsbeelden.
Bovendien is er veel voorbeeldmateriaal aanwezig in de boeken die ik tijdens de workshop ter inzage wegleg.


Praktische informatie

Workshop – Zendala
Donderdag 5 april 2018 – 10:00- 16:00
Kosten: € 80,00 – incl. teken/schildermateriaal, koffie/thee met lekkers, soep bij de lunch + een hand-out met een overzicht van stromingsbeelden, die je na afloop via de mail krijgt toegestuurd.
Zelf meenemen: lunchpakketje

Reacties van deelnemers

Uit nieuwsgierigheid

Zendala, uit nieuwsgierigheid. Vond het ontspannend en zo ervaar ik het nog.
Maak regelmatig een zendalakaartje. Kan me er echt in verliezen.
Ik verbaas me iedere keer weer dat ik in 1e instantie denk, dat wordt niets. Ik toch doorga en heel tevreden ben met de resultaten.
Ik ga nu meer door dan te vlug afhaken🤗

Will
Geen gedachten, geen gepieker

Wij hadden ons opgegeven voor de workshop Zendala, omdat we graag een ontspannen dagje wilden hebben om ons hoofd “leeg te maken”.
En dát is gelukt!! Geen gedachten, geen gepieker, alleen gefocust op het werkstuk. Heerlijk!
Fijn om iets te maken puur vanuit je gevoel... wat er komt, dát neerzetten op papier en vooral niet té veel over nadenken.
Stap voor stap volgde er dan vanzelf iets unieks, wat van tevoren niet bedacht had kunnen worden. Heel bijzonder en leuk om te doen.
Wij komen zeker nog eens een keertje terug, want de begeleiding erbij, voorbeelden en tips waren erg fijn.
Dat misten we thuis dan weer 😉 terwijl we ons zó hadden voorgenomen om daar nog verder te gaan met onze tekening.

Evelyne en Eric, 48 jaar

Meer reacties lezen ..

Inschrijven, vraag, opmerking of een bericht achterlaten: