Weef je verhaal in je tekening - Praktijk Marianne Geerts

Weef je verhaal in je tekening

In iedere tekening die je maakt kun je iets nieuws over jezelf ontdekken.
Alle indrukken die je gedurende leven krijgt komen bij je binnen en worden als het ware ‘bewerkt’ door alles wat al in jou aanwezig is. Soms zijn deze indrukken aanvullingen, omwentelingen, weerstanden, opfrissingen of vervreemdingen, die landen in de laag van alle eerdere ervaringen.
De expressie daarvan zal gekleurd zijn door de reis die ze in jou gemaakt hebben. Die expressie kan een tekening, een beeld of schilderij zijn, een verhaal, een gedicht of een lied.
Het zal altijd gekleurd zijn door de reis die je in jezelf hebt gemaakt. Alle verhalen van je leven zitten in jezelf en je weeft ze in je tekeningen en andere expressieve vormen. Dat gebeurt vaak onbewust en deze onbewuste delen kun je bewust maken door specifieke vragen te stellen aan je expressievorm.
 
Wat een tekening laat zien kan – door deze vragen en antwoorden – soms confronterend zijn. Gek genoeg werkt dat vaak bevrijdend, omdat je een stukje schaduw kunt aankijken en het kan verlossen van de negatieve energie.
Vooral als een confrontatie uit onverwachte hoek komt is de maker van de tekening er vaak blij mee.
In iedere tekening zit iets wat je lastig vindt (de zwakte) en iets waar je blij mee bent (de kracht). 
 
De kracht zit vaak in je talenten. De talenten die je hebt meegekregen zijn speciaal voor jou en ze gaan je gemakkelijk af. Het is belangrijk om ze te koesteren, te voeden en een deel van je leven te maken. Je wordt er blij van, ze maken je wie je bent, ze brengen je in de flow. Ze maken je krachtig en daarom zie je vaak (aspecten van) je talenten weerspiegeld in de tekening. 
 
Als je niet durft te tekenen of op een andere manier niet creatief bezig durft te zijn doe je jezelf tekort, … vind ik, en velen met mij.
Het is gemakkelijk om expressief bezig te zijn en daarvan te genieten, al is het op nog zo’n eenvoudige manier.
In de laatste Tekentaal-tips staat een voorbeeld om op een gemakkelijke manier een leuke tekening te maken.
Soms heb je gewoon een heel klein beetje begeleiding nodig, een idee of een stappenplan. Als je een potlood vast kunt houden, kun je een tekening maken.
Om iets te durven heb je moed nodig. Hoeveel moed heb je nodig om een tekening te maken en het risico te nemen dat het – in jouw ogen – ‘mislukt’?
Kierkegaard schreef:
Durven is even je evenwicht verliezen, niet durven is jezelf verliezen.
Geloof me: Tekentaal brengt je in evenwicht!
Juist omdat je in je tekening je verhalen gaat herkennen en je af kunt rekenen met je negatieve overtuigingen.
Het is een verrijking voor je leven. Er gebeurt iets speciaals in jezelf.
Er gaan nieuwe deurtjes open, je gaat nieuwe mogelijkheden zien en je kijkt op een andere manier naar je verhalen als je vanuit de Tekentaal vragen aan je tekeningen gaat stellen.
 
Het is de kunst om de juiste vragen aan de tekening te stellen, zodat je jezelf steeds meer bewust wordt van je belemmeringen en je mogelijkheden en kwaliteiten. Zodat je het kunt gebruiken in je dagelijks leven.
In een online cursus vanuit de Tekentaal is steeds een module opgenomen met specifieke vragen die je aan de tekening kunt stellen.
Voor de online cursussen Je Leven in Tekeningen, Alchemie en Chakra tekenen heb ik zelfs een aparte module Tekeningen Lezen gemaakt met 8 hoofdstukken die verschillende aspecten van het tekeningen lezen behandelen.
 
Wat zijn jouw ervaringen m.b.t. de tekeningen die je maakt?
Herken je iets van het bovenstaande?
Praktijk Marianne Geerts draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders