PureBlackCoffeBlog10 - Praktijk Marianne Geerts

PureBlackCoffeBlog10

Zon en Maan

Deze week hadden we te maken met een prachtige zonsopgang en een overweldigend mooie maan.

Afgelopen nacht mochten we genieten van de super-bloed-wolf-maan.
Ik vind het geweldig om deze natuurlijk fenomenen te aanschouwen en voel me echt bevoorrecht dat ik dat mag meemaken. Het maakt me blij en nederig.

Je krijgt het gratis en voor niks. Oké, voor allebei moest ik vroeg uit mijn bed. Dat kost mij toch wel een beetje moeite ;-), maar dat weet ik van tevoren en daar kan ik rekening mee houden.

Voor mij is het inspiratie. Inspiratie voor mijn reflecties op mijn leven, voor mijn tekeningen en schilderingen en voor mijn lessen.

Je zult zelf misschien ook geïnspireerd worden door de natuur. Op andere vlakken misschien: landschappen, bloemen, bomen, luchten. Als je de natuur als inspiratiebron hebt zijn de mogelijkheden eindeloos. Bovenstaande foto had ik op facebook en instagram geplaatst (dat doe ik als ik iets geweldig vind) en verschillende mensen vergeleken het met een schilderij van Turner. Ik zelf ook. Toch had ik er niets mee gedaan. Alleen de foto genomen door een niet zo schoon treinraam. Geen filters, zo was het. WoW.

Turner is zo’n natuur-schilder die op mij indruk maakt door zijn weergave van de natuur in haar elementen.
En ook Friendensreich Hundertwasser was altijd met de natuur bezig, vanuit een innerlijke noodzaak om de wereld voor de mens te behouden. Zijn fascinatie voor water laat hij in vele schilderijen zien.
Het is voor iedereen haalbaar om een tekening A la Hundertwasser te maken, ook als je denkt dat je niet goed kunt tekenen. Het gaat bij hem louter om het beeld wat mag ontstaan. Intuïtief omgaan met de kleuren, vormen en stromingsbeelden.

Over een paar dagen geef ik de tweedaagse cursus A la Hundertwasser. Friedensreich Hundertwasser was een ambassadeur van de natuur. Hij tekent en schildert grote zonnen, bomen en planten. Hij vindt dat de natuur niet geschonden mag worden: als een vogel over de aarde vliegt hoort hij alleen natuur te zien. Daarom is hij een grote voorstander van beplanting op de daken van huizen. Zelf woonde hij in Nieuw-Zeeland in een ‘spleetooghuis’, verstopt in een heuvel.

Je zult bij hem geen rechte lijn tegenkomen, omdat in de natuur geen rechte lijnen bestaan. Zelfs de vloeren in de door hem ontworpen huizen zijn niet glad, maar een beetje geaccidenteerd, alsof je buiten loopt in de natuur. Lijnen vindt hij belangrijk en hij laat ze zien in stromingsbeelden: een patroon van lijnen die elkaar opvolgen in een ritme.

Hij vindt dat ieder mens recht heeft op zijn uniciteit en hij vindt het raamrecht uit.
Zijn uientorens symboliseren de keuzes die je als mens hebt en die uiteindelijk toch bij elkaar komen op het punt waarin je beseft dat al die keuzes je dienen in waar je nu staat.
Zijn werk staat bol van symbolieken en persoonlijke vormentaal.
Hij is als noordelijke schilder erg bezig met intense kleuren. Tijdens de 2ewereldoorlog werkte hij op een boerderij en de donkerbruine aarde maakte qua kleur zo’n indruk op hem dat hij besloot om schilder te worden en met ‘dunkelbunte’ kleuren schilderijen te scheppen die hem naar een paradijselijk wereld brengen.

Tijdens de cursus werk je met mooie kwalitatieve materialen, zodat je goed uiting kunt geven aan wat jij wilt laten zien. Je werkt op Hundertwasser papier (grijs) met ecoline, fineliners, holografisch papier, prachtige ProMarker stiften, pearlescent, en nog meer.

Twee dagen in je eigen bubbel bezig zijn met je creatieve expressie.

Als je dit ooit al eens bij mij hebt gedaan (er zijn namelijk al honderden mensen in het atelier geweest – of ik bij hen op locatie – voor deze cursus A la Hundertwasser) wil je dan in de reacties laten weten hoe je dit hebt gevonden, en misschien ook hoe ver je ervoor hebt gereden  (want daar sta ik ook altijd weer versteld van).

Ik hoop dat de energie van de super-bloed-wolf-maan mensen inspireert om lekker in hun eigen energie te komen en de dingen te gaan doen waar ze blij van worden, zodat ze zich vrij kunnen voelen in hun dagelijks leven. Deze energie blijft nog een paar dagen werkzaam, dus maak er gebruik van!

Liefs, Marianne  

In de agenda vind je nog meer mogelijkheden.
In de gratis Tekentaal-tips krijg je mooie tekenoefeningen om het thuis te oefenen. 

 

Super-Bloed-Wolf-Maan

Praktijk Marianne Geerts draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders