Tweedaagse workshop

A la Hundertwasser

"Ieder mens moet en kan scheppend bezig zijn. Dat is een natuurwet."

–  Friedensreich Hundertwasser –

Hou je van intense kleuren ?

Vind je het leuk om te spelen op papier en een mooie vrije compositie te maken​

Scheppend spelen met kleuren en vormen

Hundertwasser was een Oostenrijkse kunstenaar, die prachtige kleurrijke schilderijen maakte. Hij voerde een strijd tégen de rechte lijn en vóór de natuur. Zijn werk wordt gekenmerkt door het gebruik van ‘dunkelbunte kleuren’ en specifieke symbolen zoals uientorens, ogen, bomen op daken, kusboten, tranen of druppels en spiralen.

Je hoeft niet mooi te kunnen tekenen om mee te doen

In deze Tweedaagse leer je werken met:

Compositie

Kleur

Stromingsbeelden

Beeldelementen

Reacties van deelnemers:

Ik kwam van ver, maar heb geen les willen missen

Ik was al een groot fan van Hundertwasser, maar nu nog meer.
Fijne cursus gevolgd. 2 "kunst" werken gemaakt.
Duidelijke inleiding, experimenteren met verschillende materialen en gewoon beginnen...
De hoeveelheid aan materialen maakt dat je alle kanten op kan, heel fijn.
Marianne begeleidt op een niet dwingende manier en laat,geeft ruimte,om tot eigen inzichten te komen.
Samen kijken en beslissen waar je nog wat kon toevoegen.
Ik kwam van ver, maar heb geen les willen missen.
Deze cursus is een kleurrijke aanrader.

Simone Blom, 56, leerkracht P.oO
Heel erg genoten ven het creatief bezig zijn

Wat een creatieve en inspirerende cursus! Niet alleen meer te weten gekomen over Hundertwasser en zijn visie en technieken maar vooral heel erg genoten van het creatief bezig zijn met zoveel verschillende materialen.
En wat een prachtig kunstwerk als resultaat. Het hangt te pronken in de woonkamer, met heel mijn verhaal erin verscholen. Dankjewel Marianne voor de geweldige begeleiding!

Dit wil je graag weten:

 Tweedaagse Workshop – A La Hundertwasser 

zaterdag 28 november 10:30 – 16:30 uur
+
zondag 29 november 2020
10:00 – 16:00 uur

Investering: € 197,00 – dit is incl. materiaalgebruik, koffie/thee met lekkers en soep bij de lunch

Maak de kunstenaar in jezelf wakker !

Hoe graag wil jij iets moois maken?

De basisbehoefte van ieder mens is te scheppen
Tijdens deze cursus maak je nader kennis met deze bijzondere kunstenaar, zijn werkwijze en gedachtengoed. Zo vond hij dat het de basisbehoefte van ieder mens is om te scheppen. De lessen zijn opgebouwd vanuit zijn inzichten en werkwijze.
Stromingsbeelden – organische herhalingen van lijnen en patronen – kenmerken zijn werk. Je kunt met deze groeivormen zomaar ergens beginnen en het is altijd mooi, verrassend en met een hoge beeldkwaliteit. Zelfs als je niet kunt tekenen kun je een mooi werkstuk maken.

De kunstenaar Hundertwasser

Hundertwasser is een Weense kunstenaar, die vooral bekend staat om zijn kleurgebruik en zijn liefde voor de natuur. Hij streefde in zijn werk naar de ‘dunkelbunte’ kleuren, die intens en stralend zijn. Daarom schilderde hij het liefst bij regenachtig weer en op een blauwgrijze ondergrond. 

Hij was gebiologeerd door water in al zijn verschijningsvormen en het stromende van het water komt tot uiting in de herhalingen van vormen en lijnen in zijn kunstwerken. Dit noemen we ook wel stromingsbeelden. 

In zijn werk en manifestaties komt steeds tot uiting dat hij de natuur het belangrijkste vindt. Hij ontwierp huizen die de natuur ongerept laten en hij was absoluut tegen de rechte lijn, die voor zijn gevoel tegen al het natuurlijke ingaat.
Hij heeft lange tijd buiten de kunstwereld gestaan vanwege zijn stijl, die niet in een hokje is te passen. 

Hij hield van eigenheid. Zo stond hij er om bekend twee verschillende sokken te dragen, omdat hij vond dat iedere voet recht had op zijn eigen sok.

Je werkt met prachtige materialen

Als basis gebruiken we het grijze ‘Hundertwasser’-papier.  Daarop breng je glanzende (holografische) folies aan en/of dessin papier. Het ontwerp kun je aanbrengen met zwarte permanent markers in verschillende diktes. Je kunt invulling geven met bijenwaskrijt van Stockmar, ecoline, Pearlescent (parelmoer inkt), verschillende kleuren en soorten goudverf, ProMarker stiften, Posca acrylstiften, gekleurde Edding markers, gel- en glitterpennen van Signo, gekleurde en zwarte Staniol fineliners.
Door het gebruik van speciale papiersoorten als ondergrond en stralende ecolint-tinten ontstaan de ‘dunkelbunte’ kleuren, die diepte en glans geven. 

Van dichtbij bekeken

In Wenen heb ik het Hundertwasser-huis en het Kunsthaus Wien bezocht. Het is fantastisch om te zien hoe Hundertwasser het ‘natuurlijke’ in alle aspecten laat doordringen. Zelfs de vloeren zijn er niet recht, maar een beetje golvend, zodat je met aandacht moet lopen, zoals in de natuur. Overal staan veel planten. Ook op de daken en uit de ramen groeien bomen. 

Ook wat dichter bij huis waren de afgelopen jaren mooie tentoonstellingen van Hundertwasser: in Emmerich, Den Bosch (Würth) en in het Cobra museum te Amstelveen heb ik nog meer inzicht gekregen in de wijze waarop hij met materialen en de ondergrond omging. 
De boeken, kaarten en films die ik hiervandaan heb meegenomen worden tijdens de cursus getoond en als inspiratie gebruikt. 

Inhoud van de cursus

Wat kun je verwachten?

De cursus bestaat uit 2 dagen. 

Je maakt kennis met de kunstenaar Hundertwasser en zijn manier van werken en zijn gedachtegoed, zoals het principe van de 5 huiden en de manier waarop je met verf moet omgaan.

Je werkt met verschillende prachtige materialen en ik leg uit hoe je deze kunt toepassen.
Ik leer je hoe je een werkstuk kunt opbouwen. Een A la Hundertwasser lijkt soms best ingewikkeld, maar dat valt best wel mee als je begrijpt  welk systeem er in de opbouw zit. 

Ook de stromingsbeelden leg ik uit en deze oefen je stap voor stap voordat je ze toepast in je werkstuk. Je krijgt daarvan een aparte online workshop thuisgestuurd, zodat je dit goed kunt oefenen. 

We staan stil bij de karakteristieke beeldelementen van Hundertwasser: de raamhuurders, uientorens, kusbootjes, het raamrecht de druppels en zonnen, etc.

De manier van werken wordt duidelijk gedemonstreerd in de les, met ruimte voor je eigen ontdekkingen.
Vooral dat laatste is belangrijk: je maakt je eigen persoonlijke kunstwerk en geen kopie van Hundertwasser. Je kunt jezelf met de inspiratiebronnen breed oriënteren.

Leef je uit met de prachtige materialen en maak de kunstenaar in jezelf vrij!

Dit wil je graag weten:

Tweedaagse Workshop – A La Hundertwasser 

zaterdag 28 november 10:30 – 16:30 uur
+
zondag 29 november 2020
10:00 – 16:00 uur

Investering: € 197,00 – dit is incl. materiaalgebruik, koffie/thee met lekkers en soep bij de lunch

Voor vragen, opmerkingen en berichten