Welke is de kleur van mijn intuïtie? - Praktijk Marianne Geerts

Welke is de kleur van mijn intuïtie?

Welke is de kleur van mijn intuïtie?
Wat is de betekenis en invloed van kleuren?

Wat een mooie vragen kreeg ik hiermee.

De vraag gaat er vanuit dat je intuïtie een kleur heeft. Dat vind ik wel een mooi uitgangspunt.

De betekenis en invloed van kleuren kun je vanuit verschillende invalshoeken bekijken.

We willen allemaal een kleurrijk leven, of in ieder geval een leven met kleur.
Bedenk daarbij: geen kleur zonder licht. Als het donker is, zijn de kleuren verdwenen.
Boven aan mijn website staat: Iedere tekenles is een levensles … maak je leven lichter.
Meer licht in je leven geeft meer kleur in je leven.

De meeste mensen maken een gevoelsmatige verbinding met kleuren, die overigens persoonlijk erg kunnen verschillen. Sommige mensen vinden rood een heerlijke vitale kleur, waarin ze kunnen stralen. Anderen vinden rood te opdringerig, te fel of te agressief.
En zo is het met de meeste kleuren. Iedereen reageert er anders op.

In de Tekentaal is je persoonlijke verbinding met een kleur het allerbelangrijkste.

Welke betekenis heeft een kleur voor je, welk gevoel krijg je bij een kleur, waar associeer je een kleur mee? Er zijn oneindig veel kleuren, dus ook de toon van een kleur verandert een kleur. Gaat het om tomatenrood, steenrood, bloedrood of zachtrood? Dat kan allemaal verschillend op je inwerken en een andere reactie bij je oproepen.

Wanneer je intuïtief kleuren gebruikt hebt in een werkstuk kun je gaan kijken wat de kleuren voor je betekenen. Het gaat dan om specifiek díe kleuren die je gebruikt hebt. Als je donkerrood hebt gebruikt gaat het specifiek om die kleur donkerrood en niet om de kleur rood in het algemeen en ook niet om de kleur donkerrood in het algemeen.

Andersom kan natuurlijk ook en dat brengt me weer terug naar de vraag aan het begin van dit blog: welke is de kleur van mijn intuïtie?
Stel je voor dat je heel direct reageert op je intuïtie meteen, zonder aarzelen (1). Of zegt jouw intuïtie je meestal om de situatie nader te bekijken (2). Of ga jij vanuit je intuïtie creatief handelen, afgestemd op de situatie (3). En zo kun je natuurlijk nog meer verschillende ‘verschijningsvormen’ van je intuïtie benoemen. Welke kleuren horen dan bij die verschillende reacties. Ik zou misschien zeggen: 1 = felrood, 2 = zachtgroen en 3 = oranje. En jij zegt misschien iets heel anders.
Op deze manier bekijk ik de relatie tussen kleuren en wat dan ook in het leven waar ik mee te maken heb.
Welke kleur heeft de relatie met mijn man of vrouw?
Welke kleur heeft mijn shopgedrag?
Welke kleur heeft mijn energie?
Welke kleur heeft mijn vrijetijdsbesteding?
Welke kleur heeft mijn stemming vandaag?

Omdat we mensen zijn en voortdurend anders op situaties kunnen reageren kunnen de kleuren ook veranderen.
Misschien is mijn intuïtie vandaag oranje en was het gisteren felrood.
Het is interessant om voor jezelf uit te maken waar je op let bij het bepalen van de kleuren. Is het de mate van voldoening, tevredenheid, blijheid, zingeving of iets anders wat je doet kiezen voor een bepaalde kleur. Wil je het onder dit blog in de reacties delen? Ik ben daar erg benieuwd naar.

Mensen die met bullet journals werken houden dat ook op die manier bij. Zo krijg je na verloop van tijd een beeld van de kwaliteit van je dagen. Zo kun je dan zien of je bijvoorbeeld op zaterdag vaak een blauwe dag hebt m.b.t. je stemming. Op die manier ga je je eigen ritme en je eigen patronen nog beter herkennen. Bovendien train je jezelf in het vertalen van de gebeurtenissen in je leven naar de kleuren en hun betekenis. Je staat dan meer stil bij wat je doet en voelt en dat maakt je bewuster van jezelf.

In de Tekentaal werken we altijd met de betekenis van de kleuren.
Dat is een van de pijlers van het lezen van een tekening.

Er is zóveel over kleuren te vertellen. Je hebt de fysieke werking van de kleuren, de psychologische betekenissen, de kleuren gerelateerd aan de chakra’s, hoe een kleur zich verhoudt tot de kleuren die er omheen staan, en ga zo maar door.

Wil jij graag op een intuïtieve manier met kleuren gaan werken om meer bewustzijn op je persoonlijke ontplooiing te krijgen, dan is een cursus vanuit de Tekentaal zeker aan te raden.

Als je meer over kleuren en de kleurenleer wilt weten om het praktisch of intuïtief toe te passen in je werkstukken, kun je deelnemen aan de Workshop Kleuren op 31 augustus. Dat is echt een aanrader als je meer vat wilt hebben op je eigen kleurgebruik en meer wilt leren over de symboliek van de kleuren, kleuren mengen, kleurcontrasten (héél interessant) kleurwaarden en het kleurenspectrum.

Ik wens je een kleurrijk weekend toe!

Liefs,  Marianne

Praktijk Marianne Geerts draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders