Metamorfose - Praktijk Marianne Geerts

Metamorfose

Metamorfose

Vandaag hadden we een zonsverduistering. We hebben daar niet zoveel van gemerkt, omdat het in het hoge noorden plaatsvond, in de buurt van Siberië en zo.
Volgens de astrologen heeft deze zonsverduistering impact op de hele wereld.

Het brengt namelijk verandering. Het effect zal een half jaar aanhouden. Tijd genoeg om je veranderingen door te voeren. Op 6 januari, bij de volgende zonsverduistering kun je de balans opmaken.
Je wereld kan een beetje op zijn kop komen te staan, omdat sommige dingen ineens niet meer werken. Er moeten dingen losgelaten worden. Dat kan weleens pijnlijk zijn als jij het wilt vasthouden. En als er iets losgelaten wordt komt er ruimte voor iets nieuws, dus het is meteen het moment om nieuwe dingen te gaan ontwikkelen. Om plannen te maken voor de toekomst. En als je plannen maakt is het nodig dat je daar ruimte voor maakt. Het werkt dus twee kanten op.

Ik las ook pas deze week dat dit fenomeen van de zonsverduistering zou plaatsvinden. Ik ben altijd erg gevoelig voor dit soort informatie, zo schrijf ik ook altijd in mijn agenda wanneer Mercurius retrograde loopt (kun je opzoeken op google) en dan doe ik het een paar weken rustig aan. Dat is dus nú en ik weet niet of je de foto’s op Facebook hebt gezien, maar ik heb mezelf teruggetrokken in een slaperig dorpje in de Pyreneeën om op mijn cursussen en workshops te broeden, een beetje te studeren en plannetjes maken. Hij loopt nog t/m 18 augustus retrograde en daarna gaat het leven weer door. Zo zie ik dat.
Het is nu dus echt dubbelop, waar je wel een beetje last van kunt hebben, omdat alles misschien niet loopt volgens plan. Als je het weet is het minder erg vind ik altijd.

Eigenlijk wilde ik het helemaal niet over astrologie hebben, maar over metamorfose.
Want dat hele gebeuren van loslaten en ruimte maken voor nieuwe dingen,  destructie en constructie, van afbraak en opbouw, is precies waar het bij metamorfose over gaat.
Bij een metamorfose vindt er een min of meer geleidelijke verandering plaats, waardoor er sprake kan zijn van een gedaanteverwisseling.

We kennen allemaal de metamorfose van een rups naar een vlinder. De rups ziet er heel anders uit dan de vlinder, maar toch waren in de rups alle voorwaarden al aanwezig om de gedaante van een vlinder aan te nemen. Ongelooflijk eigenlijk.
Dat gebeurt niet alleen bij een vlinder, ook bij kevers, kikkers, salamanders en verschillende planten.
Zo’n metamorfose kan snel of langzaam gaan. Bij kikkers kan zich dat in één dag voltrekken.
Voor een vlinder zit een rups wel wat langer in zijn cocon.
Wat er gebeurt is dat die rups bepaalde onderdelen van zichzelf laat verschrompelen en laat verdwijnen en tegelijkertijd nieuwe delen laat aangroeien en ontwikkelen wat de ‘bouwstenen’ zijn voor de vlinder.

In de laatste Tekentaal-tips heb ik een tekenoefening uitgelegd m.b.t. metamorfose en hoe je dat in een serie tekeningen in beeld kunt brengen.

Je kunt er eens bij stilstaan wat metamorfose voor jou betekent. Is er wel eens iets gebeurd in je leven waardoor je erg veranderd was? Door een ontmoeting, een studie, een andere woon- of werkplek, een dieet? Ging dat proces bewust of onbewust? Want dat kan natuurlijk ook. Zo’n rups zit eerst een poosje in z’n cocon a.h.w. te wachten en dan komt het moment dat de verandering zich voltrokken heeft en dat er ineens een vlinder tevoorschijn komt. Je zou ervan schrikken.
Ik heb eens gelezen dat de rups die een vlinder is geworden bij het breken van de cocon denkt dat hij sterft. Terwijl hij juist dan in alle pracht en glorie tevoorschijn komt.

Zoiets kan zich ook in jezelf voltrekken. Dat kan snel gaan (dat is bij kikkers vaak zo) of het kan langzaam gaan (zoals bij de vlinder).
Ik heb daar voor mezelf wel verschillende voorbeelden van.
Een langzame metamorfose maakte ik mee toen ik de chakra cursus volgde. Daar ging ik heel anders in dan ik er na 8 maanden uit kwam. 
Maar ik heb het ook een keer meegemaakt na een Reiki-behandeling van 1,5 uur. Wat ongelooflijk is dit eigenlijk, dacht ik toen.

Om duidelijkheid in metamorfose processen te krijgen vind ik het altijd fijn om erover te tekenen en te schrijven. In die combinatie. De nadruk ligt meestal meer op het tekenen, dat is logisch en het schrijven werkt dan verhelderend en geeft inzichten.
Een van de meest verhelderende trajecten die ik op dat gebied heb meegemaakt is het maken van een autobiografie van tekeningen van mijn leven. Het leven is één groot metamorfose project. Ga maar eens na welke enorme veranderingen je hebt meegemaakt van baby naar kind, naar puber, naar volwassene.

Stel je eens voor dat je tekeningen gaat maken uit al je levensfasen. Dat je achtergrondinformatie krijgt over wat die betreffende levensfase op verschillende levensgebieden teweeg kan brengen. En dat je vanuit die optiek naar je tekeningen kijkt.
Dat kunnen verhelderende, inspirerende, liefdevolle en confronterende ervaringen zijn. En dat kan zelfs per levensfase verschillen.
In de lente van dit jaar heb ik dit met een groep gedaan en dat heeft zoveel bevrijding en inzichten gegeven, sommige mensen konden zichzelf bijna niet geloven, ook vanwege de zuiverende werking die het teweeg brengt als je op zo’n pure manier naar je leven kijkt.

En de metamorfose is nog steeds gaande. Dat kun je niet tegenhouden. Je kunt het wel beïnvloeden. Door zelf dingen los te laten, door zelf dingen op te bouwen, voor jezelf te zorgen. Door de keuzes die je maakt. Door situaties die je voor jezelf creëert. Door de flow te volgen en je eigen discipline te bepalen. Zelfontplooiing. Die vlinder die zijn vlinders uitslaat en helemaal niet weet waar hij terechtgekomen is. En toch gewoon vliegt, fladdert, nectar zoekt en daarvoor de beste bloem kiest. Zonder angst, in het volste vertrouwen dat het er allemaal is.

In een tekening ben jij de baas. Geef het eens weer in een veranderend beeld.
Welke metamorfose zou jij willen ondergaan? Op welke gebieden zou je iets anders willen ervaren? Fysiek, mentaal, in creativiteit, in werk, in naar buiten uitstralen?

Wil je het delen in de reacties hieronder?
Ik zit hier helemaal in mijn uppie in de bergen, dus ik heb tijd genoeg om het te lezen.
En voel je ‘m: hopelijk schrik ik niet te hard als ik uit deze cocon weer in de bewoonde wereld kom, en hopelijk jullie ook niet 😀

Als je het leuk vindt om ook de Gratis Tekentaal-tips te ontvangen kun je jezelf HIER INSCHRIJVEN.
Morgen komt er weer een nieuwe editie!

Voor meer informatie over de Rode Draad: je leven in tekeningen klik je HIER.

Liefs,  Marianne

 

Praktijk Marianne Geerts draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders