De natuur als inspiratie
De natuur is op verschillende gebieden een geweldige inspiratiebron voor kunstenaars, altijd al geweest en nu ook nog steeds.
Wat ik in dit blog wil belichten zijn de structuren die we overal in de natuur kunnen waarnemen. Alles bestaat uit structuren en als je daar eenmaal oog voor hebt dan blijf je het ook steeds zien.
Kijk maar naar de ribbels die je op schelpen ziet, de stam van een boom (iedere boomsoort een andere stam), patronen in het zand als het eb wordt aan zee, nerven van bladeren, het beeld van terrassen van rijstvelden en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Als je deze structuren goed gaat bekijken, kun je zien dat het een herhaling is van lijnen en/of vormen, die je in je tekeningen kunt toepassen. We noemen dat in de Tekentaal ‘stromingsbeelden’. Behalve in de natuur zie je stromingsbeelden natuurlijk ook op andere plaatsen: dakpannen op een dak vormen ook een stromingsbeeld, of de spijlen van een hek, tegels op de grond, het breisel van een trui of het vlechtwerk van een mand. En je kunt vast veel en veel meer opmerken.
Deze stromingsbeelden vormen patronen. Deze patronen kunnen zeer veelzijdig zijn en ook steeds veranderen. Plotseling of geleidelijk.
Daarom is het tekenen van stromingsbeelden zo effectief als je patronen wilt veranderen.
We hebben in ons leven met heel veel patronen te maken. Vaak heb je een patroon van reageren op een situatie, of een patroon van je dag, van je jaar. Meestal sta je niet zo stil bij die patronen, je volgt ze gewoon altijd.
Toch is het heel goed voor je brein om regelmatig je patronen om te gooien, drastisch te veranderen. Juist eens iets heel anders doen dan je normaal gesproken doet.
Reageer eens een keer heel anders dan mensen van je gewend zijn. Begin je dag eens anders. Neem een andere weg naar je werk of neem een ander vervoermiddel. Bel eens iemand op i.p.v. te appen. Maak een tekening, of doe iets anders creatiefs.
Als je met stromingsbeelden aan de slag gaat zul je merken dat je makkelijker van patronen kunt veranderen. Als je iets op papier oefent gaat het ook veel makkelijker in het dagelijks leven. Dat geldt overigens voor veel meer dan alleen stromingsbeelden, maar daar kom ik een andere keer nog wel eens op terug.
Ga eens kijken in de natuur wat je daar allemaal aan patronen en structuren kunt herkennen en probeer deze eens te vertalen in stromingsbeelden.
Veel kunstenaars zijn je daarin inmiddels voorgegaan. Denk maar eens aan Friedenreich Hundertwasser of Gustav Klimt, Jan Toorop en Niki de Saint Phalle.
Morgen 7 september laat ik je in een korte workshop zien hoe je stromingsbeelden kunt uitwerken op papier. Dat is helemaal gratis. Je kunt eraan meedoen als je de Tekentaal-tips ontvangt, want daar kun je jezelf ervoor aanmelden.
Ik laat dan zien hoe je stromingsbeelden opbouwt, combineert, laat overvloeien en ermee varieert in kleur en toepassing. Echt een interessante workshop als je van tekenen en versieren houdt.
Je krijgt ook een mooi overzicht van een aantal beproefde stromingsbeelden. Daar kun je dan altijd weer naar terugkijken als je zelf aan de slag gaat.
Gisteren was ik in een winkel in Perpignan en dan kan ik het niet laten om weer een hele lading pennen en stiften mee te nemen om in september te gebruiken in de cursus A la Hundertwasser, waar we deze materialen uiteraard lekker gaan gebruiken. Want als er iemand gek was op stromingsbeelden, dan was het Hundertwasser wel!
Ik zou zeggen: als je de Gratis Tekentaal-tips nog niet ontvangt: schrijf je in en ontvang ook de workshop.
Kijk alvast eens rond in de natuur naar structuren en patronen, sta eens stil bij je eigen patronen en of je daar iets in zou willen veranderen.
En dan: Tekenen … !
Liefs, Marianne