PureBlackCoffeeBlog9 - Praktijk Marianne Geerts

PureBlackCoffeeBlog9

Hier-en-nu

 Zo aan het begin van het nieuwe jaar is het voor veel mensen plaats en tijd bepalen.

Waar sta ik nu in mijn leven en met mezelf? Waar word ik blij van, wat wil ik of wat ik niet (meer). Heb ik de goede baan, het juiste gewicht, de positieve mindset, het juiste levensritme? En wat is nu voor mij het allerbeste om het nieuwe jaar mee in te nemen?

Is het nodig om iets te veranderen, of is het juist helemaal prima zoals het nu gaat, zoals ik me nu voel, zoals ik nu mijn leven inricht?
Want soms heb je helemaal geen goede voornemens nodig, dan zit je heerlijk in de flow en weet je dat alles wat op je pad komt voor jou bestemd is, of het nu in het moment positief voelt of niet. En dan kun je altijd nog beslissen wat je er op dat moment mee wilt doen.

Even pas op de plaats maken, in het hier-en-nu zijn, kun je natuurlijk elke dag doen. In de vorm van jezelf ‘scannen’, mediteren of een mindful oefening doen.

In de tekening zit het hier-en-nu – en ook het ‘ik ben’ – in het midden van de tekening.
Daarom is het midden van de tekening een belangrijke plek om naar te kijken. Het geeft je informatie over het hier-en-nu. Wat gebeurt er in het midden? Is het rustig of druk, welke kleuren vind je daar en wat betekenen die kleuren voor je, is er een bewegend lijnenspel, vindt er interactie plaats tussen verschillende elementen, wat kun je daar herkennen en heeft dat een symbolische betekenis voor je, is het een plek van verbinding tussen andere delen van de tekening, hoe voelt die plek (prettig, oncomfortabel, warm of koud of iets anders) en, heel belangrijk: zou je op die plek willen zijn op dit moment?

In het mandala tekenen wordt dit centrum nog eens extra uitgelicht. Als je een mandala tekent beweeg je in je energie voortdurend tussen het middelpunt en de cirkelrand. Wat daartussen gebeurt zegt heel veel over jezelf. Met het middelpunt als ultieme uitdrukking van je wezenskern.

Ga het eens doen: een vrije tekening maken en kijk dan eens wat je in het midden hebt gedaan.
Nu denk je misschien: ja, maar nu weet ik al dat het midden het hier-en-nu is en nu kan ik het manipuleren. Geen zorgen: in een tekening kun je jezelf niet verloochenen. Je tekent altijd wat er innerlijk bij je speelt, ook al kies je bewust voor bepaalde vormen of kleuren. Bovendien ben je helend aan het werk als je jezelf bewust iets geeft in het midden.
Stel je voor dat je denkt: ik wil mezelf een mooi helder geel , licht en warm middelpunt geven; ik voel me niet zo, maar ik zou me wel zo wíllen voelen.
Als je jezelf dat in de tekening geeft, wordt het ook veel makkelijker om jezelf in je dagelijks leven ook zo te voelen. Dan geef je het aan jezelf. En je zult jezelf lichter en warmer gaan voelen. Probeer het maar, het werkt echt zo.

Als je het in het atelier wilt komen ervaren is dat natuurlijk ook mogelijk. Het werkt bij elke tekening, het hoeft helemaal geen mandala te zijn.
Als je er mee kennis wilt maken kan dat bijvoorbeeld heel goed in de Amuse cursus. Daar zit nu zelfs een mandala in het programma, maar ook de andere thema’s zijn even geschikt en het is meteen een mooie kennismaking met de Tekentaal, want je ontdekt je creativiteit en vergroot je tekenvaardigheid in deze lessen.
Omdat het elke les een ander thema is, kun je ook tussentijds aansluiten in deze cursus, mits er een plaats beschikbaar is natuurlijk.

Natuurlijk vind ik het fijn om van je te horen wat er in het midden van jouw tekening gebeurt, of hoe jouw verbinding is met het hier-en-nu.
Ik wens je een fijn tekenmoment met deze informatie en een mooie week!

Liefs,  Marianne  

In de agenda vind je nog meer mogelijkheden.
In de gratis Tekentaal-tips krijg je mooie tekenoefeningen om het thuis te oefenen. 

Chakra 1

Praktijk Marianne Geerts draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders