Wees blij als je niet mooi kunt tekenen
Veel mensen denken dat ze niet kunnen tekenen. Punt is vaak dat ze het nog nooit hebben geprobeerd, of voor het laatst toen ze puber waren of nog eerder. Er bestaan veel misverstanden over tekenen en andere kunstzinnige uitingsvormen. Bijvoorbeeld: het is alleen weggelegd voor zeer getalenteerde mensen, mijn neefje van 4 kan dat ook (en mooier), je moet er ‘oog’ voor hebben, etc.
Wat is nu het allerbelangrijkste bij tekenen? Dat je een tweede Rembrandt of Escher wordt? Nee, natuurlijk niet. Dat je jarenlang moet oefenen om blij te kunnen worden van een tekening die je hebt gemaakt? Nee, ook niet natuurlijk!
Ga eens tekenen vanuit de principes van de Tekentaal. Dan ga je intuïtief tekenen of schilderen. Dan gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Hét grote voordeel is dat je niet mooi hoeft te kunnen tekenen. Je loopt wel het risico dat je dat gaandeweg gaat ontwikkelen.
Als je een potlood kunt vasthouden kun je een tekening maken. Sterker nog: zelfs als je geen potlood vast kunt houden kun je een tekening maken. Daar ga ik nu niet op in, want dat is een heel ander hoofdstuk, maar dat is wel zo.
Welnu, ik ga er van uit dat je een potlood (of een krijtje of penseel) vast kunt houden. En dan krijg je een opdracht die je vanuit je gevoel kunt uitvoeren. Dus geen vaas met bloemen natekenen, of een landschap of zo. Nee, wat je tekent komt helemaal uit jezelf. De opdracht helpt je om te weten wát je dan gaat tekenen of schilderen. Bovendien leer ik je wat je technisch met het gereedschap kunt doen. Want je moet je materiaal leren gebruiken. Dat leg ik je uit. En dan kun je aan de slag.
Vanuit je gevoel tekenen betekent niet dat je zomaar lukraak iets gaat doen en dat dit heel snel moet gebeuren. Juist niet. Je volgt de aanwijzingen die je voelt opkomen en je werkt met aandacht. Je kijkt wat er in je tekening gebeurt en je reageert daarop, voegt dingen toe, verandert iets, je haalt misschien iets weg. Dat is expressie. Je blijft aan je tekening schaven totdat het klopt. Ik vertel je op welke manier je naar je tekening kunt kijken om dat te herkennen.
Als die tekening er dan eenmaal staat kun je gaan kijken wat je vanuit je gevoel hebt getekend of geschilderd. Wat daarin opvallend is. Welke kleuren je hebt gebruikt. Waar je veel aandacht aan hebt besteed. Enz. Al die dingen hebben iets met je te maken. Vaak weet je wel wat dat is. En anders kun je mij vragen welke vragen de tekening vanuit de Tekentaal oproept. Ik kan dan meestal wel wat prikkelende vragen formuleren. Dat is mijn vak.
Terwijl iedereen bezig is ben ik opmerkzaam op wat er gebeurt. Ik zie welke keuzes er gemaakt worden. Tussendoor reageer ik op vragen of opmerkingen. Dan krijg je van mij de nodige zetjes om door te kunnen gaan. Die bemoedigende aansturing is ook wat iedereen altijd waardeert.
Nu zijn er verschillende uitgangspunten om vanuit de Tekentaal te werken en ze zijn allemaal zinvol en ze zijn veelal verschillend. Zoals ik al zei is de Tekentaal doordrenkt van intuïtief werken. Je tekent altijd wat er op dat moment onbewust bij je speelt. Door daarnaar te kijken en er vragen over te stellen maak je dat bewust. De tekening ligt er immers als tastbaar voorwerp. Daar staat van alles op om over na te denken.
Het is ook heel interessant om de kunstvorm van een andere cultuur als uitgangspunt te nemen. Dat zijn vaak aardende of spirituele werkvormen. Een voorbeeld is Aboriginal Painting, Keltisch knopen of Kolam tekenen. In uitwerking zijn deze heel verschillend en ze prikkelen allemaal een ander puur principe in jezelf.
Ook werken in de trant van bijzondere kunstenaars hoort thuis bij de Tekentaal, vaak omdat het zo bevrijdend is. Het ligt er natuurlijk wel aan welke kunstenaars je kiest. Hundertwasser en Chagall maken de spelende kunstenaar in je wakker, Van Gogh laat je hart zingen met zijn zinderende, wervelende penseelstreken en Klimt raakt je vrouwelijke erotiek aan met zijn sensuele en gouden vormen en dessins.
Al deze gebieden brengen je iets voor je persoonlijke bewustwording en ontplooiing. Je leert jezelf beter kennen. Je dromen en wensen worden duidelijker. Je gaat jezelf ontwikkelen en je ware persoonlijkheid tot uitdrukking brengen. Ik ben er een enthousiast en zelfbewust mens door geworden.
Daarvoor hoef je dus niet mooi te kunnen tekenen. Je hoeft alleen maar te tekenen. En ervan genieten, er plezier aan beleven. Dat is het allerbelangrijkste.
Iedere tekenles is een levensles en maakt je leven lichter.
Succes met je tekening!
Liefs, Marianne