Expressie - Praktijk Marianne Geerts

Expressie

Expressie

Wat breng je van jezelf naar buiten?

Wat je met tekenen en schilderen op de eerste plaats doet is een expressie laten zien van jouw energie.
Hoe jij jezelf innerlijk voelt komt naar buiten.

Van oorsprong ontstaat de tekening vanuit je lichaam.
De instrumenten daarvoor zijn je handen. De spierspanning van je handen en armen, samen met de rest van je lichaam bepaalt wat er op het papier gebeurt.
Als je rust nodig hebt, zal je dat in je tekening zien, omdat de lijnvoering en het aanzetten van het potlood of krijtje met weinig kracht (= minder energie) plaatsvindt.
Ook het kiezen van de kleuren heeft daarmee te maken. Als je rust nodig hebt laat je dat zien door neutrale kleuren te gebruiken, zoals grijs.
Naar alle waarschijnlijkheid zal je ook minder gedetailleerd werken en misschien zelfs hele vlakken openlaten, of minimaal bewerken.

Als je jezelf juist heel vitaal en krachtig voelt gebeurt vaak het tegenovergestelde: levendige kleuren die krachtig zijn opgebracht met veel aandacht voor detail.

Kinderen laten dat vaak ook heel mooi zien.
Een kind tekent altijd wat er innerlijk bij hem of haar speelt.
Bovendien hebben kinderen een grote drang tot uiten, om zich te laten zien. Dat is heel natuurlijk voor een kind. Sporen achterlaten. Let maar eens op wat een klein kind al met het eten doet. Er sporen in trekken, het uit het bordje halen en er mee tekenen op tafel.

Het ís dan ook heel fascinerend wat je kunt doen met tekenen en schilderen.
Je kunt laten gebeuren wat jij wilt. Jouw hand heeft het potlood vast en jouw spierspanning bepaalt wat er op het papier gebeurt. Welke lijnen er komen. Hoe de tekening tot stand komt.
Het is net toveren.
Op papier kun je alles laten gebeuren wat jij maar wilt.
Toen er nog geen papier was tekende de mens op wanden van grotten of met zand op de grond.

Je zult misschien zeggen: ja, maar ik KAN NIET TEKENEN.
Daarmee bedoel je dan waarschijnlijk dat het je niet lukt om naar de waarneming iets natuurgetrouw weer te geven. Of dat je een plaatje niet precies kunt kopiëren.
Je kunt je afvragen of dat de expressie is waar ik het hierover heb.
Overigens kun je dat wel leren. Tekenvaardigheid ontwikkelen vraagt aandacht, tijd en veel oefenen. Heel veel mensen bereiken een goede tekenvaardigheid als ze bereid zijn om dat te investeren.
Maar vaak zit er een klein stemmetje in je hoofd, wat zegt dat het toch niet zal gaan lukken.
En dan ga je niet oefenen, want het is ‘zonde van de tijd’.

Tekenen is nooit zonde van de tijd.

Intuïtief tekenen is je ingevingen volgen op het papier. Kijken naar wat er ontstaat en daarop reageren. Genieten van de sporen die je maakt met de kleuren. Kijken welke vlek een kleur wil worden en in welk gezelschap van kleuren hij wil zijn.
Dat is jouw expressie: het samenspel van vlekken, kleuren, beweging. Ontstaan vanuit wat je oog ziet, je spirit opvangt en je handen weergeven.

Welkom in de wereld van de creativiteit.
Het is vooral genieten. En jezelf leren kennen.

Heel veel liefs,  Marianne

Praktijk Marianne Geerts draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders