Het mooiste wat je jezelf kunt geven = jezelf - Praktijk Marianne Geerts

Het mooiste wat je jezelf kunt geven = jezelf

Liefdevol naar jezelf

Heb je er ooit bij stilgestaan hoeveel aandacht je geeft aan jezelf en hoeveel aandacht je geeft aan je omgeving?

Aandacht geven en zorgzaam zijn voor de mensen om je heen wordt vaak vertaald in het geven van liefde. Liefdevol zijn is een grote waarde, een kernkwaliteit.
Je denkt misschien dat je beoordeeld wordt op je liefdevol zijn voor je omgeving.

Daarom is het vaak heel moeilijk om ook nog liefdevol te zijn naar jezelf.
We horen het wel regelmatig: als je van jezelf houdt kun je ook beter van anderen houden.
Maar wat als je juist van jezelf houdt omdat je zoveel doet voor anderen?

Niemand kan daar een oordeel over hebben. Ieder mens heeft zijn of haar eigen levenspad te gaan en de eigen levensgebieden te ervaren. Ook al lijkt het soms niet te begrijpen voor je, hoe de ander zichzelf wegcijfert. Iedereen mag zijn eigen keuzes maken.

Het wordt iets anders wanneer je ergens in jezelf voelt dat je eronder lijdt, dat je niet aan je eigen leven toekomt, dat je het verlengstuk bent van het leven van iemand anders.
Als op jou van toepassing is:
Door mezelf te zijn word ik door vele anderen buitengesloten, en leg ik me neer bij wat anderen willen, dan sluit ik mezelf buiten.

Hoe vaak doen we het niet?
De ander pleasen, iets beloven, jezelf in een bocht wringen, omdat je de ander niet wilt teleurstellen.
We hebben geleerd (vooral de vrouwen) om leuk, goed, lief en aardig te zijn, behulpzaam, onszelf op het laatste plan zetten.

Sommige mensen worden er onrustig van. Willen graag zichzelf verwerkelijken, voelen dat ze een eigen leven hebben. Het gaat knagen, het klopt niet.
Veranderen van plan is heel lastig, want hoe gaat je omgeving reageren als je ineens met een eigen richting komt? Laten ze je niet in de steek? Vinden ze je nog wel aardig? Vinden ze je een ontaarde moeder of oma? 

Iemand zei onlangs: ik durf het niet. Ik durf niet te kiezen voor mezelf, ik ben gewoon bang dat er boos op me wordt gereageerd en bang om in de steek gelaten te worden. Ik ben bang van de mensen waar ik afhankelijk van ben. 
Veel vrouwen zitten nog vast in oude systemen van de cultuur, van religie of van de familie. 

Hoe de omgeving reageert op je nieuwe zelf zal verschillen. De mensen die zelf krachtig en zelfbewust zijn zullen je toejuichen en ondersteunen. De mensen die op je leunen en zich van je afhankelijk hebben gemaakt zullen boos en verontwaardigd zijn, omdat zij je niet meer kunnen ‘gebruiken’.

Bij mij is het gaan kriebelen toen ik 47 jaar was. Ik weet intussen dat dat een cruciale leeftijd is voor vrouwen. Bij mannen weet ik het niet. Dat zou ik graag als reactie van mannen vernemen.

Dan is de tijd van totale dienstbaarheid vaak aan het voorbijgaan. De beslissing wordt dan genomen:  mijn leven is van mij.

Het wordt tijd om op onderzoek te gaan.
Het wordt tijd om op je intuïtie te vertrouwen.

Het wordt tijd om je te wikkelen in je eigen regenboog-leven:

Hoe stevig sta je in je basis?
Hoe kun je je verhouden tot andere mensen?
Hoe krachtig ben je?
Hoeveel onvoorwaardelijke liefde kun je geven en ontvangen?
Hoe zing jij je lied?
Welke inzichten wil je graag krijgen?
Welke kennis wil je vergaren?
Hoe vergroot jij je intuïtie?

Niet iedereen loopt warm voor deze vragen en dat is ook helemaal niet erg.
Zoals ik al eerder zei: soms heeft iemand alleen maar rust nodig, een gevend en dienstbaar leven of het in stilte doorleven van een emotie.
Het is belangrijk elkaars keuzes te respecteren.

Als bovenstaande vragen iets in je wakker hebben gemaakt, wil ik je wijzen op een paar mooie mogelijkheden om mee aan de slag te gaan:

Cursus Chakra tekenen

tekencursus Sprookje Vasalisa de Wijze

Als je tekent laat je altijd iets van jezelf zien – aan jezelf op de eerste plaats.
Je kunt je onrust laten zien, je stevigheid, je wensen en je zorgen, je veerkracht, waar je heen wilt, je gevoelens en ga zo maar door.

Ik heb het al vaak gezegd: het tekenen vanuit de Tekentaal heeft mij heel veel gebracht.
En het mooie is: je hoeft niet mooi te kunnen tekenen om toch je eigen Tekentaal te kunnen lezen.
Het is wel belangrijk dat je de juiste vragen kunt stellen aan je tekeningen.
Daar zijn de cursussen o.a. voor.
Het is bovendien heel fijn om dat in een groep te doen, want we verschillen allemaal niet zo heel veel van elkaar en je kunt heel veel leren van de inzichten die iemand anders krijgt.

Er zijn veel mogelijkheden om dit te ondervinden met de Tekentaal.  

Heel veel liefs,  Marianne

10 reacties op “Het mooiste wat je jezelf kunt geven = jezelf”

 1. Dag Marianne, helemaal herkenbaar wat je schrijft. Rond 47 jaar gebeurde er ook veel in mijn leven. Ben verder op pad gegaan om mijzelf zichtbaar te maken en opleidingen gaan volgen. Daaruit zijn mooie ontmoetingen ontstaan met anderen maar vooral ook met mezelf. Gelukkig had ik jong het schilderen als mijn grote passie ontdekt. Dat heeft me ook geholpen om uitdrukking te geven aan mezelf. Daar ben ik zoooo blij mee. Leuk om binnenkort met je kennis te maken bij de workshop van Gogh!
  Fijne verdere dag. Hartelijke groet Marina Graafland

  1. praktijkmariannegeerts

   Mooi te horen dat je creativiteit in het schilderen tot uiting is gekomen. Leuk om je 22 februari te ontmoeten. Tot dan!

 2. Zo herkenbaar. Zelfs dat ik me opgegeven heb om jouw emails- tekentips enz te ontvangen kan me er nog steeds niet toe aanzetten om eindelijk te gaan tekenen.
  Er is altijd iets anders te doen. Verjaardagen, het huishouden , de hond , man en het oppassen op de kleinkinderen enz.
  Als kind zat ik uren te tekenen en kon me er helemaal in verliezen. Net als mijn zoon , waar ik erg trots op ben want hij heeft van zijn creativiteit inmiddels z’n werk gemaakt. Helaas ( maar eigenlijk bij gebrek aan zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen ) heb ik met mijn talenten niks meer gedaan. Ik trouwde , had wat poetsbaantjes en kreeg kinderen. Dus het blog wat je nu hebt geschreven heeft op mij veel toepassing.

  1. praktijkmariannegeerts

   Misschien is het vandaag dan de dag om het tekenen weer op te pakken. Je kunt beginnen met te kijken wat je al in huis hebt aan tekenspullen. In de volgende Tekentaal-tips zal ik een lijstje zetten met wat leuk is om in je ‘tekenkoffertje’ te hebben. En dan om te beginnen een uurtje reserveren voor jezelf. Echt reserveren.

 3. Mooi, duidelijk geschreven. En mooie foto’s erbij.
  Ik zal blij zijn als onze inboedel in Portugal arriveert. Dan kan ik mijn atelier inrichten en volop aan de slag.
  Wie weet geef jij ook eens een online cursus dat met wat jij nu in je blog geschreven hebt, aanwakkert.
  In ieder geval wens ik je veel succes. Ik volg je op Facebook en vind het bijzonder leuk wat je schrijft, maakt en doet.
  Hgr. vanuit Centraal Portugal, Selma.

  1. praktijkmariannegeerts

   Een atelier in Portugal, Selma, wat wil je nog meer, WoW! Ik ben bezig met het ontwikkelen van een online cursus. Ik heb nog een beetje watervrees, maar wel duidelijke plannen en de leeromgeving heb ik al gerealiseerd.
   Heel veel succes met het inrichten van je atelier. Groetjes!

 4. 25-01-2018

  Marianne, ik vind het heel bijzonder dat je het tekenen en de mooie teksten zo met elkaar verbindt.
  Het is alweer een poosje geleden dat ik jouw nieuwsbrief heb aangevraagd met het plan om eens kennis
  te maken met je. Helaas is daar nog niets van gekomen door diverse gebeurtenissen die op mijn pad zijn
  gekomen. Nietemin ben ik zeer dankbaar voor de mooie voorbeelden op tekengebied die ik allemaal zuinig
  bewaar voor als de tijd daar weer rijp voor is.
  Bij de vorige nieuwsbrief waarbij je de impressie stuurde over “De EENLING” was ik heel emotioneel en
  waarschijnlijk net zo geraakt als jij.
  Ik ben toen gelijk naar mijn boekhandel gegaan om het boek van Theije Twijnstra te bestellen.
  Vanmiddag kan ik het ophalen en ik heb het gevoel dat ik daar mijzelf en de lieve mensen om mij heen een
  cadeautje mee geef. Ik heb het plan de bijzondere teksten met anderen te gaan delen en/of wat uit te diepen
  met elkaar.
  Ik hoop echt dat ik jou eens in levende lijve zal ontmoeten, maar je woont niet naast de deur bij mij.
  In ieder geval heel hartelijk dank voor alles wat je mij toestuurt, daar ben ik je zeer dankbaar voor.
  Met een harte-groet dus van een dankbaar mens,

  Anneke Ruigrok

 5. Hoi Marianne,
  Wat een geweldige blog heb je ontwikkeld. Deze bekijk en lees ik uitgebreid. Helaas kan ik i.v.m. mijn gezondheid niet inschrijven voor een cursus. Volg wel trouw je blog en je website. Ziet er geweldig uit. Je bent gezegend met heel veel verschillende talenten. Ik geniet enorm van. Dank je wel voor je geweldige werk.

  1. praktijkmariannegeerts

   Fijn om te horen dat je nog steeds zo in contact bent met de Tekentaal, Ria, en dat je zo van de artikelen geniet. Sterkte met je gezondheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praktijk Marianne Geerts draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches