Wat het betekent als je graag wilt vingerverven - Praktijk Marianne Geerts

Wat het betekent als je graag wilt vingerverven

Wat het betekent als je graag wilt vingerverven

Vooral als je dat als volwassene graag wilt.

Vingerverven wordt geassocieerd met kinderen, vooral hele kleine kinderen die nog erg weinig motoriek hebben en zo’n beetje overal graag mee smeren: met hun eten, met hun poep, in de modder – en met verf.
Zo leert een kind dat het een spoor kan maken, dat het ergens controle over kan hebben, iets in beweging kan zetten. Hoe magisch is dat!
Met verf is dat helemaal een feest, want dan kun je verschillende kleuren door elkaar smeren en dan begint het toveren, want er ontstaan nieuwe kleuren. Een kind wat aan het vingerverven is maakt een ontdekkingsreis.Wat heerlijk wanneer je als volwassenen weer contact kunt maken met de energie van het maken van zo’n ontdekkingsreis.

De ontdekkingsreis gaat op deze leeftijd verder. Meestal weten volwassenen vanwege hun prille ervaringen en door de tekenlessen op school wel wat er gebeurt als je kleuren door elkaar gaat smeren.
Met je vingers door de verf smeren en de kleuren met je vingers op het papier aanbrengen geeft een soort kick. Ergens is er misschien een stemmetje die zegt dat je dat als volwassenen niet hoort te doen. Terwijl het tóch heel lekker is om te doen.

Wanneer je graag wilt vingerverven zou het kunnen betekenen dat je vanuit je innerlijke kind in gevoel wilt komen met jezelf. Je innerlijke kind de ruimte geven om te spelen met kleur en beweging.

Vingerverven is een gevoelsactiviteit. Je bent in direct contact met jezelf, met je gevoel, als je met je handen en vingers de verf uitsmeert. Je bent erg letterlijk aan het voelen: je voelt de gladde verf, je voelt het papier en je voelt hoe je met je natte vingers door de verf glijdt.
Je vindt het niet vies, je verwondert over wat er gebeurt. Vooral als je het zeer aandachtig doet ontstaat er een voelende energie. Er ontstaat een sterk scheppingsbewustzijn: je hebt de controle en het maakt niet zoveel uit wat je doet, het is altijd goed. Uit de verf mag ontstaan wat er daar geboren wil worden.

Wanneer je graag wilt vingerverven zou het kunnen betekenen dat je graag scheppend bezig wilt zijn zonder een direct resultaat voor ogen, maar gewoon heerlijk laten ontstaan wat wil zijn.

Vingerverven is verbonden met je emoties omdat het zo direct je gevoel aanspreekt.
In de tekentaal gebruiken we het vingerverven heel bewust om je in contact te brengen met je emoties. Je benoemt daarbij steeds welke emotie er leeft en in welke kleur je die gaat opbrengen met je handen. Als je dit een aantal keren over elkaar heen hebt gedaan kijk je welke kleur de laatste emotie nodig heeft en dan benoem je de kwaliteit of emotie die bij die kleur hoort, dus net andersom.
Omdat je tijdens dit proces jezelf steeds op emotioneel gebied ‘aanraakt’, ontstaan er op gevoelsgebied indringende inzichten. Dit heeft een sterk helende werking, die nog enkele dagen doorwerkt nadat je de oefening hebt gedaan.
Deze oefening kun je het beste doen onder begeleiding van een tekentherapeut.

Wanneer je graag wilt vingerverven zou het kunnen betekenen dat je jezelf graag zou willen ontmoeten in je emotionele of gevoelsmatige laag.

 Vingerverven kan een vorm van meditatie zijn. Wanneer je heel aandachtig, volkomen in het moment observeert wat er met de kleuren gebeurt als je deze op het papier aanbrengt kom je in een diepere laag in jezelf. Het kan zijn dat je dat als een soort trance ervaart. Je zit helemaal in je eigen bubbel en je ervaart dit als een stil moment met jezelf. Let er eens op waar je die stilte in jezelf vindt, de stilteplek in jezelf.

Wanneer je graag wilt vingerverven zou het kunnen betekenen dat je graag op een directe creatieve manier bij de stilteplek in jezelf wilt komen.

Vingerverven kan een spontane creatieve kunstvorm zijn. Wanneer je jezelf oefent in het strategisch aanwenden van je vingers en je handen ten aanzien van de verschillende kleuren, fungeren deze als een schilderinstrument, wat een heel ander beeld oplevert dan wanneer je een penseel zou gebruiken. Grote schilders als Titiaan gebruikten het ‘vingerverven’ als een manier om precies dat te kunnen weergeven wat met een penseel niet mogelijk was.

Wanneer je graag wilt vingerverven zou het kunnen betekenen dat je graag wilt experimenteren met een ander ‘schildersmateriaal’ dan een penseel of paletmes.

Praktische tip:
– Gebruik niet-giftige verf voor het vingerverven, bijv. gouache voor kinderen. 
– Gebruik stevig papier of karton.
– Neem er de tijd voor.

Heel veel plezier op je ontdekkingsreis!
Laat me vooral weten hoe jij het vingerverven ervaart.

Liefs, Marianne  

Voor teken-experimenten met of zonder penselen/potloden kun je op de website kijken.
In de agenda vind je verschillende mogelijkheden.
In de gratis Tekentaal-tips krijg je mooie tekenoefeningen om thuis te oefenen. 

Praktijk Marianne Geerts draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders