PureBlackCoffeeBlog12 - Praktijk Marianne Geerts

PureBlackCoffeeBlog12

Wat tekentaal voor mij betekent

Ik kreeg deze vraag: wat betekent tekentaal voor jou. Eerst dacht ik dat het een algemene vraag was m.b.t. wat tekentaal voor iemand zou kunnen betekenen. Toen drong het tot me door dat dit een persoonlijke vraag was voor mij. Ik weet niet wie de vraag heeft gesteld op het event. Dit blog gaat dus over mij. Je bent gewaarschuwd.

Ik kan je zeggen: de tekentaal heeft mijn leven op zijn kop gezet.

Ik tekende al mijn hele leven, ik had de lerarenopleiding Tekenen/Textiele werkvormen gevolgd en ik was me aan het verdiepen in energetische technieken toen de tekentaal op mijn pad kwam.

De wereld ziet er sindsdien heel anders uit. Mijn dagelijks leven ziet er sindsdien anders uit.
Ik ben mezelf steeds beter gaan begrijpen, mezelf ook veel meer gaan herkennen. Het was voor mij een complete openbaring om te zien dat ik precies in de tekeningen kon zien wat er met me aan de hand was: waar ik mezelf klemzette, waar ik als een berg tegenop zag, waar ik geen ruimte nam voor mezelf, wat mijn wensen en verlangens waren, hoe ik tegen mijn verleden aan keek, waar ik mijn tanden op kapot knarste, en zo kan ik doorgaan. En wat nog mooier is: ik kan ook in de tekeningen ontdekken hoe ik daar iets aan kan doen: op welke manier ik mezelf stevig kan neerzetten in een situatie, hoe ik naar het grote geheel kan kijken, hoe ik met mijn zorgen kan omgaan, welke rol ik inneem en hoe ik dat kan veranderen, hoe ik mijn intuïtie kan inzetten en zo nog meer.
Door dat in mijn dagelijks leven in te zetten leef ik nu het leven dat ik bedoeld ben te leven. Zo voelt het tenminste.

Maar deze persoonlijk bewustwording is niet het enige wat de tekentaal voor me betekent.
Tijdens de opleiding heb ik de meest fantastische en wijze vrouwen mogen ontmoeten waarvan ik dat allemaal heb mogen leren: Lisa Borstlap en haar hele team met geweldige docenten. Ik ben heel dankbaar dat ik hen heb mogen leren kennen.
Bovendien waren er mijn klasgenoten die allemaal met hun eigen verhaal de opleiding hebben gevolgd en door dit samen te volgen hebben we ook van elkaar veel geleerd.

Door naar mijn tekeningen te kijken en daaruit belangrijke inzichten te halen maak ik bewuste keuzes in mijn dagelijks leven, waardoor ik steeds meer ga doen wat ik echt belangrijk vind. Ik heb geleerd om op mezelf te reflecteren en dat doe ik dan ook dagelijks, om mijn eigen intenties helder en waardevol te houden.

De tekentaal heeft me duidelijk gemaakt dat ik hier iets te doen heb in deze wereld. Op een uitermate organische manier is een huiswerkgroepje uitgegroeid tot een mooie praktijk op een prachtige plek waar ik dagelijks mag doen wat ik fijn vind: mensen hun eigen pad van bewustwording laten ontdekken d.m.v. tekenen en schilderen en laten ervaren hoe ze blij kunnen zijn met zichzelf en hun leven. Dat is voor mij wel het mooiste wat de tekentaal voor mij betekent. 
Daardoor heb ik intussen zo ontzettend veel prachtige mensen mogen ontmoeten!
Ik hou gewoon heel veel van mijn cursisten. Ik probeer ze alles te geven waar ze behoefte aan hebben en daar doe ik erg mijn best voor.  Dankzij de Tekentaal mag ik deelgenoot zijn van de processen en ontwikkelingen hun levens. Dat beschouw ik als een grote eer. Ik leer veel van hen en zij van mij.

De tekentaal heeft me ook geleerd om te ademen: om niet te verstikken in de tijd, maar om voor mezelf ook lucht in mijn programma te plannen. Daarom heb ik nu een tamelijk vaste weekplanning met genoeg lucht voor ontspanning. Een natuurlijke golfbeweging van gezonde spanning en gezonde ontspanning. En niets menselijks is mij vreemd: soms ook ongezond en daar kan ik me bewust van zijn. 

Omdat het bij tekentaal niet alleen gaat om het tekenen op zich, maar ook om alle technieken die belangrijk zijn bij het afstemmen op een thema heb ik kennisgemaakt met verschillende vormen van meditaties, visualisaties, lichaamswerk, voice dialogues, rollenspellen en zo meer, waardoor ik op een nog dieper niveau mezelf heb leren kennen en mezelf meer bedding heb kunnen geven. 
De tekentaal nodigt me voortdurend uit om nieuwe ideeën te genereren en dat gaat bij mij continu door. Dankzij de tekentaal kan dat ook, want de werkvormen zijn eindeloos en nodigen steeds weer uit tot nieuwe variaties of metamorfoses.Door de tekentaal is mijn spiritualiteit weer ontwaakt. Als kind leefde ik heel dicht bij de natuur en achteraf was dat een hele spirituele tijd. Alleen wist ik als kind natuurlijk niet dat dit zo is. Pas nu ik later weer bij die spirituele laag ben gekomen kan ik me dat weer zo goed herinneren. Ik ga steeds meer het grote geheel zien en de werking van synchroniciteit. Hoe we allemaal verbonden zijn met elkaar op een diep niveau en dat wat we naar de ander brengen ook een directe invloed heeft op onszelf. Hoe mooi zou het zijn als we allemaal vanuit liefde naar elkaar kunnen kijken. Geen mens wil lijden en veel oordelen en keuzes komen daaruit voort. Een docent beschreef dat ook nog heel mooi nadat ze mijn autobiografie had gelezen en de tekeningen zag die ik daarbij had gemaakt.

Wat de tekentaal me zeker heeft gebracht is sowieso veel meer zelfvertrouwen. Intussen heb ik zo vaak ervaren dat mijn visie of mijn gevoel precies klopte tegen alle andere meningen en overtuigingen in; dat ik steeds meer bij mijn eigen gevoel kan blijven en steeds meer ‘schijt’ kan hebben aan wat iemand ervan vindt. Het gebeurde namelijk regelmatig dat ik ergens twijfel over voelde, dat ik voelde dat er iets niet helemaal klopte, ook al leek het logisch te zijn. En verdorie, dan bleek ik het toch bij het juiste eind te hebben. Daar ben ik nu veel alerter op. Ik kan me natuurlijk ook vergissen, doe ik ook regelmatig, maar ik ben er nu veel meer op gespitst dat ik mijn gevoel serieus moet nemen. (Ja, ik gebruik nu een keer het woordje ‘moet’).

De tekentaal heeft een ondernemer van me gemaakt. Daar had ik eigenlijk helemaal geen zin in. Al die zakelijke beslommeringen. Maar het is in deze maatschappij nodig en nu is het zo. Ik moet allerlei administratieve dingen afwikkelen en daar doe ik mijn best voor, want als ik het niet doe kan ik er niet zijn voor mijn cursisten. En daar gaat het om.
De tekentaal brengt me heel veel plezier. Ik ben gestopt met mezelf te saboteren. Natuurlijk komt die innerlijke saboteur nog wel eens opzetten, maar ik herken hem nu eerder en ik zet hem bij de lama’s. Overtuigingen over jezelf zijn bepalend. De tekentaal helpt me om bij de positieve overtuigingen over mezelf te blijven. En mijn cursisten helpen me daar heel erg bij met hun prachtige referenties. Mezelf daar bewust van te zijn is iets anders dan snoeven.
De onderneming heeft vaardigheden in me opgeroepen die ik niet voor mogelijk had gehouden: zelf mijn website gemaakt, blogs schrijven, mezelf zichtbaar maken zodat mensen me kunnen vinden, grote groeps-workshops organiseren.

De tekentaal heeft mijn te-goede-moederschap onderuitgehaald. Mijn kinderen zijn allemaal volwassen en ik vind het helemaal oké dat ze voor zichzelf zorgen. Mijn eerste tekeningen in de opleiding gingen over de bergen was die ik moest verzetten. De bergen was zijn er nog steeds, alleen zorgt iedereen nu voor zijn eigen berg. Om maar iets te noemen. Ik heb geen tijd om elke dag te koken en daar voel ik me ook prima bij. Er kookt altijd wel iemand. Voor de records: mijn inwonende kinderen zijn tussen de 21 en 29 jaar, you get me? Ze zetten nu koffie voor mij, haha! Ja, op dit moment! Het is niet voor niets een PureBlackCoffeeBlog.

Met de tekentaal maak ik mooie reizen met mijn cursisten naar Frankrijk.  Zonder de tekentaal zou ik daar nooit opgekomen zijn. Elk jaar een paar mooie feestjes. We zijn nu al 19 keer geweest en ik vind het nog steeds geweldig dat ik daar ooit mee begonnen ben. Daardoor heb ik in Frankrijk ook weer prachtige mensen en plaatsen kunnen ontdekken.

Mijn creativiteit blijft dankzij de tekentaal voortdurend stromen. De beelden die ik zie vertaal ik steeds naar de tekentaal. Ook als het geen tekeningen zijn, maar gewoon dingen die ik zie. Soms brengt dat een inzicht, soms inspiratie, soms een nieuwe cursus of workshop.

Wat ook heel leuk is: om te kunnen tekenen en schilderen heb je teken- en schildermaterialen nodig en ik vind het belangrijk dat deze van goede kwaliteit zijn. Voor de cursisten en voor mezelf. Ik werk dus zelf ook altijd met de mooiste materialen.

Ik weet zeker dat er straks ineens weer iets nieuws opkomt over wat tekentaal voor me betekent. Ik hoest dit nu zo in een half uur op. Laat dit voor dit moment genoeg zijn. Ik hoop dat degene die de vraag heeft gesteld nu enigszins een idee heeft wat de tekentaal voor me betekent.

De tekentaal heeft mijn leven op een ongelooflijke manier verrijkt en ik hoop dat het dat bij heel veel mensen ook mag doen.

Als jij dit blog leest zul je vast al eens kennis hebben gemaakt met de tekentaal.
Wat betekent tekentaal voor jou? Wat heeft de tekentaal je gebracht? Op welke manier heeft de tekentaal je leven beïnvloed? 
Ik ben heel benieuwd naar je antwoord.

Liefs, Marianne  

In de agenda vind je van alles.
In de gratis Tekentaal-tips krijg je mooie tekenoefeningen om het thuis te oefenen. 

Praktijk Marianne Geerts draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders