Wat doe ik eraan als ik steeds in herhaling val?
Als je steeds in herhaling vervalt is het net of je niet tot iets nieuws kunt komen, alsof je niet tot ontplooiing komt. Dezelfde patronen blijven zich steeds herhalen: je let op dezelfde dingen, je reageert hetzelfde op vergelijkbare situaties, je kiest steeds dezelfde kleding, kunt je niet losmaken uit een bepaald (dagelijks) ritme. Als je verlangt naar persoonlijke ontwikkeling kan dit je behoorlijk frustreren. Het lijkt dan alsof je jezelf in de weg zit. Je geeft jezelf telkens op je kop als je wéér in dezelfde valkuil valt.
In je tekeningen kan dat uiting komen in het gebruik van steeds dezelfde elementen, dezelfde vormen, dezelfde kleuren, steeds dezelfde manier van werken.
Er is helemaal niks mis met een ‘eigen handschrift’, jouw persoonlijke manier om je wereld en je beleving in beeld te brengen.
Bovenstaande vraag komt pas op als je het lastig gaat vinden. Als je jezelf eraan irriteert dat je a.h.w. ‘vastzit’ in een bepaalde vorm of ritme.
Je kunt jezelf afvragen welke patronen je hebt in je leven en welke patronen je irritatie opwekken. Vaak komt het voort uit een periode of een moment uit je kindertijd. Op welk moment ben je blijven ‘hangen’?
Voel je daar een soort blokkade bij?
Wanneer je patronen gaat tekenen en deze gaat afwisselen in een tekening, ga je de patronen op papier doorbreken. Je kunt op een geleidelijke manier het ene patroon over laten gaan in een ander patroon. Of je kunt telkens met een nieuw patroon beginnen. Zo kun je een mooie compositie laten ontstaan. Wat je op papier oefent, gaat meestal ook makkelijker in je dagelijks leven.
Wanneer je op deze manier met patronen gaat werken, noemen we dat ook wel ‘stromingsbeelden’. Je herhaalt steeds een bepaalde lijn of vorm, waarmee je een omlijnd vlak vult. Hier kun je mee variëren.
Omdat ik zelf stromingsbeelden erg leuk vindt en omdat ze toepasbaar zijn in veel verschillende thema’s, heb ik daarover een workshop gemaakt. Het was best een karwei om deze workshop te maken en alle demonstratiefilmpjes te maken. Het geeft veel duidelijkheid over stromingsbeelden, patronen en structuren, alsmede welke materialen je nodig hebt en hoe je het kunt toepassen.
Je krijgt deze workshop van mij cadeau.
Gewoon omdat ik het leuk vind om te zien hoe heerlijk mensen er mee kunnen werken. (Klik op bovenstaande oranje zin.)
Een van de thema’s waar de stromingsbeelden héél erg van toepassing zijn is A la Hundertwasser. Hundertwasser was erg geboeid door water en de stroming en verschijningsvormen van water. Zijn werk is doordrenkt met stromingsbeelden, lijnpatronen, herhalingen, tranen, druppels, zeeën en rivieren. Supermooi.
Volgend jaar kun je meedoen met de Tweedaagse A la Hundertwasser.
Zeker een aanrader als je van heldere kleuren en stromingsbeelden houdt. Een heel weekend verwend worden met prachtige A la Hundertwasser materialen.
Water is een van de vier elementen. Als water jouw element is, hoe verhoudt zich dat met aarde, vuur of lucht? En als vuur, water of lucht jouw element is, hoe verhoudt zich dat dan tot water?
Wanneer je benieuwd bent welke element bij jou hoort en hoe het zich verhoudt tot de andere elementen, kun je dat onderzoeken tijden de Tekentaal TOPdag 2019 op 1 december.
Het thema is: IN JE ELEMENT.
Op de website kun je er meer over lezen. Het wordt een supergezellige en verdiepende dag voor jezelf met aandacht voor jouw essentie.
(De foto is van vorig jaar)
Laat je in een reactie weten hoe jij stromingsbeelden/patronen ervaart?
Liefs, Marianne